20,00 €

Leni Koukkari, Matleena Vepsäläinen. 2014. Peuran museosäätiö. Pehmeäkantinen. 93 sivua.

ISBN 978-952-99724-3-2

Runsaasti kuvitettu teos esittelee Rautalammin museon taidekokoelman taustoja ja johdattelee kokoelman taideteosten maailmaan kuvailevin ja informatiivisin tekstein.

Rautalammin museon taidekokoelma käsittää noin 150 teosta.  Kokoelma sai alkunsa, kun kotiseutuaan ja sen kulttuuria rakastava kauppaneuvoksetar Aina Peura lahjoitti omistamiaan taideteoksia 1938 perustetulle Peuran museosäätiölle. Ajallisesti taidekokoelma kattaa pitkän jakson: vanhin teos on peräisin 1700-luvulta uusimpien edustaessa nykyaikaa. Kokoelmaan liitettävien teosten valinnassa kriteereinä on alusta saakka ollut taiteilijan, taiteilijan kotipaikan tai synnyinseudun tai teoksen aiheen liittyminen Rautalampiin tai Pohjois-Savoon.

Rautalammilla asuneista taiteilijoista kokoelmassa on laajimmin edustettuna taidegraafikko, professori Viktor Kuusela. Kokoelmaan kuuluu myös Oili Marskin ja Petri Reinikaisen teokset. Taidekokoelmasta löytyy lisäksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden Pekka Halosen ja Juho Rissasen maalauksia sekä kuuluisien lintumaalareiden Magnus ja Wilhelm von Wrightin sekä heidän oppilaansa Matti Karppasen teoksia. Veistoskokoelman ytimen muodostavat rautalampilaisen Viivi Paarmio-Vallgrenin ja hänen kuuluisan kuvanveistäjämiehensä Ville Vallgrenin teokset. Myös muun muassa Eemil ja Arttu Halosen, Emil Cedercreutzin sekä Wäinö Aaltosen veistoksia kuuluu kokoelmaan.

Rautalammin museon perustamisen yhteydessä taidekokoelmaan liitetyt ensimmäiset teokset olivat Korholan kartanon emännän Aina Peuran vuosikymmenien saatossa keräämiä taideteoksia. Tällöin museon kokoelmaan liitettiin S.A. Keinäsen 1800-luvun loppupuolella maalaamat työt. Kokoelma karttui merkittävästi 1950-luvulla Aina Peuran tyttären, Aino Ester Elisabet ”Liisa” Falkenbergin toimesta. Liisa Falkenberg oli innokas kulttuurin ja taiteen harrastaja. Hän asui miehensä Aksel Woldemar Falkenbergin kanssa Kuopiossa, Haminalahden kartanossa, joka oli aiemmin toiminut von Wrightin taiteilijaveljesten kotina. Sittemmin kokoelma on karttunut pääasiassa lahjoituksen kautta.

Tiedustelut

Rautalammin museo
asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi
044 7530140
Y-tunnus: 0220759-0
Kauppias
Rautalammin museo
asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi
044 7530140
Y-tunnus: 0220759-0